Lawenda lekarska (Lavandula officinaliś).
Lawenda jest krzewinką osiągającą wysokość 60 cm, o wąskich, pokrytych kutnerem liściach i liliowoniebieskich drobnych, pachnących kwiatach, zebranych w kłoski na szczytach pędów. Pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, gdzie do dziś rośnie dziko na wapiennej glebie i gdzie znajdują się największe jej plantacje, dostarczające surowca dla przemysłu perfumeryjnego, kosmetycznego i farmaceutycznego.
U nas można hodować lawendę w ogrodzie, przykrywając lekko liśćmi na zimę by nie zmarzła. Jest to wdzięczna roślina ozdobna i miododajna, licznie odwiedzana przez pszczoły. Lubi glebę wapienną, miejsca nasłonecznione, rośnie przez wiele lat na tym samym stanowisku. Nadaje się do obsadzania rabatek. Kwitnie w lipcu.
Do suszenia zbieramy lawendę gdy kwiaty są w pełni rozwinięte. Ścina się w pogodny, suchy dzień przed południem całe kłoski i suszy w cieniu, rozłożone pojedynczą warstwą. Następnie wykrusza się kwiaty i przechowuje je w szczelnie zamykanych naczyniach (np. słoikach typu twist).
Pięknie pachnące kwiaty lawendy zawierają między innymi do 4,5% olejku lotnego, który ma właściwości bakteriobójcze, a szczególnie skutecznie niszczy liczne szczepy bakterii ropotwórczych. Po dziś dzień olejek lawendowy stosuje się (zewnętrznie) w egzemach, świądzie skóry, a także - nerwobólach i bólach gośćcowych.
Nasze prababki doceniały zalety kwiatu lawendy. Ze względu na miły zapach napełniały nim saszetki i kładły je do szaf, komód i kufrów między bieliznę. Dziś wiemy, że korzyść z tego była podwójna: nie tylko bielizna osobista i pościelowa „przechodziła" zapachem lawendy, ale-przy okazji-ginęły bakterie!
murarz Warszawa - cheap phone card - wideofilmowanie Kraków